MEDEMBLIK - Gemeente Medemblik, Stadshavens B.V., de coördinator toeristische marketing en Event Medemblik hebben een toeristisch excursieprogramma ontwikkeld dat te lezen is in de nieuwe online brochure ‘Excursies & Tours’.


Dit programma is bestemd voor de gasten van riviercruiseschepen die het historische Medemblik aandoen. De arrangementen in de brochure zijn afgestemd op de wensen, het budget en de beschikbare tijd in Medemblik van de bezoekers. Het gaat om arrangementen voor grote en kleine groepen riviercruisegasten. Het excursieprogramma staat online in de nieuwe portal www.cruiseportmedemblik.com.

Versterking lokale economie
“Door het toeristisch aanbod beter te bundelen kunnen we al het moois van Medemblik nu beter onder de aandacht brengen van rederijen en riviercruisegasten” vertelt wethouder Nederpelt van Toerisme & Recreatie. “Dit plan heeft onder meer als doel dat de riviercruisegasten meer geld besteden bij onze lokale ondernemers en niet direct de bus in gaan op weg naar andere bestemmingen.”

In februari 2020 stelde het college het Plan van Aanpak Riviercruise 2020-2022 vast.

Programma
Het excursieprogramma varieert van een bezoek aan het middeleeuwse Kasteel Radboud tot een rit langs de tulpenvelden. Ook een (fiets)tour behoort tot de mogelijkheden, net als een korte workshop ‘Keramiek beschilderen’. Er kan voor zowel grote als kleinere gezelschappen geboekt worden en er wordt rekening gehouden met de verblijfsduur van schepen in Medemblik. Excursies worden uitgevoerd binnen de Corona maatregelen.

Regie
Ondanks corona pakte de gemeente de regie. Event Medemblik kreeg de opdracht om met ondernemers alvast een excursieprogramma samen te stellen. Ivonne Kirschbaum van Stadshavens BV en de coördinator toeristische marketing brachten de juiste kennis in over deze specifieke markt. Onder de noemer Cruiseport Medemblik presenteren gemeente, Stadshavens, Visit Medemblik en organisatiebureau Event Medemblik zich nu aan rederijen en hun gasten.

Dit was tevens het laatste project van Maaike Steltenpool als Coördinator Toeristische Marketing voor de gemeente Medemblik. Anja Ippel heeft inmiddels het stokje van haar overgenomen.

Op dit moment is er nog onzekerheid wanneer het toerisme en de riviercruisevaart weer op gang komt. Dit geldt zowel voor de aanbieders van de excursie-onderdelen als de rederijen. Medemblik is in elk geval klaar om gasten te ontvangen zodra dit weer kan.