WERVERSHOOF - Op zaterdag 17 augustus staat LINK Preventie met een ‘Mobiele Blaasactie’ op de kermis van Wervershoof. Bij jongeren onder de 18 wordt een verplichte blaastest afgenomen.

Alcoholgebruik door minderjarigen is een groot probleem, ook in Wesfriesland. Het aantal jongeren dat met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd moet worden is groot. Vooral op kermissen, tijdens de jaarwisseling en op festivals. Jongeren kunnen in de problemen komen als tijdens deze evenementen alle remmen los gaan. Zij kunnen hiervan nog jaren ongemak hebben, zeker als een ziekenhuisbezoek volgde.

Minderjarige jongeren
Ook de horeca ondervindt overlast door minderjarige jongeren die voordrinken op een van de vele kermisborrels en daarna in de kroeg of feesttent voor problemen zorgen. Wanneer er politie of een ambulance aan te pas moet komen, volgt meestal al snel de wijzende vinger richting horeca. Vaak wordt onterecht aangenomen dat alcoholhoudende drank geschonken wordt aan minderjarigen.

Blaastest
Om een signaal af te geven dat drinken onder de 18 helemaal niet zo normaal is, wordt er tijdens de kermis van Wervershoof bij minderjarigen een blaastest afgenomen. Dit gebeurt nog voor zij het feestterrein aan de Dorpsstraat betreden. LINK Preventie verzorgde eerder, gefaciliteerd door de gemeente Medemblik, soortgelijke acties op de kermissen van Wognum en Nibbixwoud. Ook daar slaagden zij erin om de plaatselijke horeca te ondersteunen en van de kermis een gezellig feest te maken.