WERVERSHOOF - Op woensdag 1 november openden de deuren van de tijdelijke crisisnoodopvanglocatie (CNO) voor asielzoekers in Wervershoof. De groep mensen die in de CNO in Wervershoof gaat verblijven, woonde tot 1 november in de CNO in Avenhorn en komt nu voor een half jaar naar Wervershoof. Zij hebben asiel aangevraagd in Nederland en wachten op de beslissing op hun aanvraag. Normaalgesproken zou deze groep worden opgevangen in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Vanwege de capaciteitsproblemen zijn veiligheidsregio’s en gemeenten gevraagd te helpen; Medemblik geeft hier gehoor aan.

Over de bewoners

De mensen die het komende half jaar in Wervershoof verblijven, hebben verschillende nationaliteiten. De groep bestaat momenteel voor ongeveer 65% uit gezinnen en 35% uit alleenstaande mannen en vrouwen. Maar de samenstelling kan veranderen doordat mensen vertrekken, bijvoorbeeld als iemand een verblijfsvergunning krijgt, en er nieuwe mensen bij komen.

Over de CNO

In de CNO Wervershoof staan 220 bedden verdeeld over vier- en tweepersoonskamers. De bewoners delen het sanitair. De CNO in Wervershoof is verbeterd ten opzichte van voorgaande CNO-locaties. De slaapkamers hebben allemaal een raam, er is een aparte recreatieruimte en de bewoners gaan zelf boodschappen doen en koken. Daarom is in de CNO Wervershoof een keuken aanwezig. De bewoners kunnen gebruik maken van fietsen.

Dagelijks leven

Kinderen die leerplichtig zijn, moeten naar school. Zij gaan naar startersklassen in dorpen in de omgeving en naar middelbare scholen in Hoorn. Zij wisselen niet van school na de verhuizing naar Wervershoof maar worden iedere dag opgehaald en terug gebracht. Zo blijven zij in hun vertrouwde schoolomgeving en hoeft er geen beroep te worden gedaan op de scholen in Wervershoof. Dat geldt ook voor zorg: dat wordt op de locatie geregeld.

Vrijwilligerswerk

Omdat de meeste asielzoekers niet mogen werken en ook geen vrijwilligerswerk mogen doen, zijn de dagen vaak lang. Daarom wordt er een beroep gedaan op vrijwilligers voor het organiseren van sport, spelletjes, knutselen, wandelen, taalles of andere activiteiten. Wilt u iets organiseren voor kinderen en/of volwassenen? U bent van harte welkom. Meld u aan bij het Vrijwilligerspunt Westfriesland.