MEDEMBLIK - Peter Jansma, Robert Werkhoven en Bertus Wubs zijn niet alleen, bevlogen brandweermannen in Andijk, sinds zaterdag zijn ze ook lid in de Orde van Oranje Nassau. De onderscheiding werd hen zaterdag 30 maart uitgereikt door burgemeester Frank Streng tijdens de korpsavond.

De burgemeester, formeel hoofd van de brandweer, sprake waarderende woorden richting de vrijwilligers van het korps Andijk. Zij kwamen bijeen voor een feestelijke avond in Enkhuizen.

Streng: “Ik heb enorme waardering voor jullie grote inzet voor de bestrijding van brand en de rampenbestrijding, het redden van mensen en dieren, en – niet te vergeten de hulpverlening bij ongevallen, een steeds groter onderdeel van jullie taak’.

Peter Jansma en Robert Werkhoven kwam in 1991 het Andijker brandweerkorps versterken en Wubs in 1993. Alle drie zijn ze nog altijd actief als bevelvoerder, chauffeur/pompbediener, manschap, oefenleider en brandweerchauffeur. Jansma en Werkhoven hebben zich enkele jaren als brandweerduiker en gaspakdrager ingezet en geven tevens leiding aan het korps. Bertus Wubs is sinds 2010 ook actief als AED burgerhulpverlener. Hij heeft zich sterk gemaakt voor het succesvolle regionale project burgerAED in Andijk en later in de gemeente Medemblik.