MEDEMBLIK - Als gevolg van het snel groeiende aantal coronabesmettingen zijn in de persconferentie van Rutte en De Jonge van 9 juli maatregelen aangekondigd die van invloed zijn op evenementen en kermissen. Een aantal evenementen kunnen door die maatregelen niet doorgaan. Voor de evenementen die wel doorgaan zal een aantal extra voorwaarden gelden om de veiligheid te waarborgen. Burgemeester Frank Streng: “Ik ben blij dat onder stringente voorwaarden sommige evenementen toch kunnen doorgaan ondanks risiconiveau ernstig waar onze regio sinds vandaag in zit. De landelijke maatregelen staan bepaalde evenementen toe. Het is aan de gemeente, de organisatoren en horeca om deze veilig en verantwoord te laten verlopen. Het opvolgen van de maatregelen is steeds lastiger maar nu, met de toename van besmettingen, belangrijker dan ooit.”

De maatregelen gelden tot de volgende persconferentie op vrijdag 13 augustus. Tot die datum staan in de gemeente Medemblik 5 evenementen gepland.

De kindervakantieweken (12 t/m 23 juli) gaan door. Dat is in verband met de leeftijdsgroep toegestaan.

De jaarmarkt Andijk (12 augustus) kan niet doorgaan. Om het terrein waar de jaarmarkt gehouden wordt kunnen geen hekken geplaatst worden. Daardoor is het niet mogelijk het aantal bezoekers te controleren.

Op zondag 18 juli is er een kofferbakmarkt die wel doorgaat. In overleg met de organisator is de gemeente aan het kijken welke maatregelen nodig zijn om dit veilig te laten verlopen. Zo zullen ingang en uitgang van elkaar gescheiden zijn en worden bij de ingang de bezoekers geteld. Voor alle bezoekers moet er genoeg ruimte zijn om 1,5 meter afstand te houden. De kofferbakmarkt op 1 augustus gaat door als op 18 juli gebleken is dat het voor deelnemers en bezoekers veilig en verantwoord kan.

De kermis in Medemblik gaat door van 29 juli t/m 2 augustus. De attracties komen te staan op de Vooroever en dit terrein wordt omheind met hekken zodat het aantal bezoekers bij de ingang geteld kunnen worden. Ook hier geldt, net als bij de kofferbakmarkt, dat hierdoor iedereen op het kermisterrein voldoende ruimte heeft om 1,5 meter afstand te houden. De horeca, ook een belangrijk attractie van de kermis, hanteert de normale bedrijfsvoering. Dat wil zeggen dat gasten een vaste zitplaats hebben en 1,5 meter afstand houden. Dit is nodig om ook hier de veiligheid te waarborgen.

De gemeente en de kermisexploitanten, horecaondernemers en organisatoren trekken samen op. In goed overleg wordt bepaald wat mogelijk en nodig is voor de evenementen die doorgaan.

De kermis van Wervershoof vindt plaats van 14 tot en met 16 augustus. Dat is de dag na de volgende persconferentie. Omdat nog niet zeker is wat er vanaf 14 augustus wel en niet mogelijk is, worden samen met de horeca en de kermisstichting verschillende scenario’s uitgewerkt en voorbereid.