MEDEMBLIK - Op 13 juli 2023 stemde de gemeenteraad van Medemblik in met het collegevoorstel om een budget van 100.000 euro beschikbaar te stellen voor een subsidie voor het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed in de gemeente. Een groot aantal maatschappelijke organisaties heeft aanspraak gemaakt op deze subsidie. De gemeente heeft in totaal bijna 90.000 euro toegekend.


Hoge energierekeningen voorkomen

De duurzaamheidssubsidie is bedoeld om maatschappelijke organisaties en verenigingen in staat te stellen om verduurzamingsprojecten te realiseren. Zij konden een aanvraag doen voor twintig procent van hun totale investering (met een maximum van 20.000 euro) voor verduurzaming van vastgoed.

Wethouder Gerben Gringhuis: “Met deze subsidie willen wij onze organisaties en verenigingen stimuleren om hun panden te verduurzamen. Dit helpt hoge energierekeningen op de lange termijn te voorkomen en draagt daarmee ook bij aan het in stand houden van maatschappelijke functies in de gemeente. Daarin ondersteunen wij graag.”

Bericht ontvangen

Alle organisaties en verenigingen die een beroep hebben gedaan op de Duurzaamheidssubsidie, hebben van de gemeente inmiddels bericht ontvangen. De aanvragen zijn zorgvuldig beoordeeld volgens de door het college vastgestelde “Nadere regels ondersteuning duurzaamheidsmaatregelen maatschappelijke organisaties Medemblik 2023”.

Op basis van deze beoordeling is financiële steun toegekend aan tien organisaties en verenigingen:
Sporting Andijk, Het Trefpunt Wognum, Dorpshuis Cultura, Dorpshuis Sarto, ASV Hauwert ’65, RKVV Zwaagdijk, SV DESS, Budoschool Takken Shi-Sen-Do, Zwembad Sijbekarspel en JoMeGiNi. De toegekende subsidies variëren van 2.960 euro tot ruim 19.000 euro. In totaal heeft de gemeente bijna 90.000 euro toegekend.