GEMEENTE MEDEMBLIK - Ook dit jaar reikt Gemeente Medemblik de Duurzaam Ondernemer Award uit. De prijs van 2019 naar de ondernemer die zich onderscheidt in het helpen verduurzamen van bedrijventerreinen. In de aanloop naar de uitverkiezing op 15 november stellen we de drie genomineerden voor. Deze keer Henk Vlaming van de Vlaming Groep uit Zwaagdijk.

Toen Henk Vlaming in 1998 een nieuw bedrijfspand liet bouwen, koos hij al voor de installatie van drie warmtepompen: “Goed voor het milieu en voor de portemonnee.” In die tijd was de Vlaming Groep (machinetoeleverancier voor landbouw en industrie) met deze techniek een pionier in Nederland. Inmiddels gebruikt het bedrijf ook een warmtewiel voor duurzame ventilatie, LED-verlichting en liggen er 900 zonnepanelen op het dak. “Daarmee zijn we niet alleen zelf energieneutraal, we kunnen ook nog eens 37 huishoudens van stroom voorzien,” zegt Henk trots.

Duurzaam energiedepot
De tweede generatie Vlaming staat sinds kort aan het roer van het familiebedrijf. Dat geeft Henk Vlaming de tijd om zijn duurzame gedrevenheid naar buiten toe uit te dragen. Het liefst realiseert hij op zijn bedrijvenpark WFO-West een gezamenlijk duurzaam energiedepot. Waar je groene stroom kunt opslaan en op elk moment en in elke hoeveelheid weer kunt afnemen.

“Bijvoorbeeld op basis van waterstof, dat gevoed wordt door zonne-energie. Als ik om mij heen kijk, zie ik genoeg geschikte daken voor zonnepanelen. Ik zit in allerlei besturen en heb veel contacten met collega-ondernemers. Zo probeer ik hen enthousiast te krijgen voor dit idee.”

De jury maakt op 15 november – de Dag van de Ondernemer- de winnaar bekend.