MEDEMBLIK - Vandaag, vrijdag 26 april zijn zeven actieve vrijwilligers uit de gemeente in het Oranjezonnetje gezet. Dit gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst op Lintjesdag in het gemeentehuis.Zeven sociaal ingestelde inwoners die vrijwillig bereid zijn veel te doen voor de samenleving. Betrokken mensen die voor alles en iedereen klaarstaan. Zij werden door besturen, familie, vrienden en kennissen voorgedragen voor het lintje.De burgemeester bedankte de inwoners voor hun inzet. Hij reikte hen de versierselen uit bij hun benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Siemen Goedhart (80) Zwaagdijk-West
De heer Goedhart was 50 jaar toen hem werd gevraagd om tijdelijk het onderhoud van de kerkentuin en de begraafplaats in Zwaagdijk-West op zich te nemen. Dit werd uiteindelijk een periode van 30 jaar. Wekelijks was hij hier 6 uur mee bezig. De kerk van de parochie Zwaagdijk-West is sinds 2018 niet meer in gebruik. Maar nog altijd is de inmiddels 80-jarige Goedhart aan het werk in de tuin en op het kerkhof. Voorts kan iedereen in het dorp altijd een beroep doen op Siemen.

Tiny Goedhart – Jong (82) Zwaagdijk-West
Mevrouw Goedhart – Jong is de echtgenote van Siemen Goedhart. Zij zet zich als vrijwilliger al 40 jaar in voor ouderen. Eerst in Zwaag en sinds lange tijd in Sweelinckhof in Wognum. Het vrijwilligerswerk begon in 1978 bij verzorgingshuis 'De Peerelaar' in Zwaag. 22 jaar lang was zij hier 8 uur per week. Zij verrichte hand- en spandiensten, begeleidde activiteiten en voorzag de bewoners van een kopje koffie of thee. Vanaf 2001 is mevrouw Goedhart-Jong ongeveer 8 uur per week als vrijwilliger in touw in verzorgingshuis Sweelinckhof in Wognum. Zij helpt bij de bingomiddagen. Om de week is zij op donderdag (van 10.00-16.00 uur) aanwezig om voor te lezen in het Westfries en te assisteren bij het klaverjassen of de Rummikub. Ook dan voorziet zij de bewoners van koffie of thee.

Piet Ligthart (68) Andijk
De heer Piet Ligthart is al ruim 28 jaar actief als vrijwilliger bij diverse organisaties. Dit begon als voorzitter van de parochie Maria Middelares van alle Genaden in Andijk. Vervolgens als voorganger bij avondwaken en bij de woord-communievieringen. Ook is de heer Ligthart voorzitter en zanger bij het koor ‘De Vriendenkring’. Lighthart is bovendien voorzitter van bestuur Dorpshuis Sarto en voorzitter van de kantinecommissie van Sporting Andijk. Hij staat hier elke zondag in de kantine en is aanwezig bij sportdagen. Met de maandagochtendploeg verzorgt hij het onderhoud van het complex. Sinds enkele jaren leest hij eens per week de krant voor aan bewoners van woonzorgcomplex Sorghvliet in Andijk. Tenslotte is de heer Ligthart sinds 2005 raadslid namens het CDA. Eerst voor gemeente Andijk en na de fusie voor gemeente Medemblik.

Joke Honselaar – Polhuis (72) Andijk
Al 40 jaar zet mevrouw Honselaar zich als vrijwilliger actief in voor diverse organisaties. Sinds 1978 vult zij belastingbiljetten in. Dit doet zij in de maanden januari t/m mei voor de FNV-leden. Daarnaast helpt zij ouderen met het invullen van de belastingaangifte. Om op de hoogte te blijven van de belastingwetgeving volgt mevrouw Honselaar jaarlijks een cursus. Als COPD patiënt is zij sinds 2003 is zij betrokken bij het Longfonds (voorheen Astmafonds). Ze was penningmeester in de Regioraad Noord-Holland Noord en initiatiefnemer van de jaarlijkse COPD-lunches. Ook was zij oprichter van het Longpunt in Westfriesland en nam het initiatief voor een zwemgroep.Mevrouw Honselaar zit in de cliëntenraad van het Waterland Ziekenhuis, geeft voorlichting aan scholen en aan de EHBO-vereniging en organiseert lotgenotencontacten. Ook is zij vrijwillig kantoormedewerker bij de christelijke camping De Betteld in Zelhem. Joke Honselaar lijdt al meer dan 40 jaar aan de longziekte COPD. Ondanks haar zeer beperkte longinhoud en conditie zet zij zich vrijwillig in voor bovengenoemde organisaties en doelgroepen.

Marije Reijs – Verhoeven (72) Abbekerk
Mevrouw Verhoeven was vanaf 1969 t/m 2006 lerares op diverse LHNO/VMBO scholen. Sinds 1996 is zij actief bestuurslid bij diverse verenigingen, stichtingen en scholen in haar voormalige woonplaats Woerden en in Westfriesland. Zo was zij van 1996 tot 1997 voorzitter van de Innerwheelclub in Nieuwekerk a/d IJssel. Ze was bestuurslid en voorzitter medezeggenschapsraad bij het Minkema College in Woerden van 1994 t/m 2002. Hier had zij een cruciale rol in het participatieproces van ouders, leerlingen en personeel in de nieuwe medezeggenschapsraad. Van 2000 t/m 2009 was zij bestuurslid van Scholengemeenschap Trinidas College in Heerhugowaard. Van 1998 t/m 2008 bestuursvoorzitter van Stichting Kasteel Radboud. Mede door haar kwam hier een permanente tentoonstelling tot stand. Ook heeft zij zich ingezet om het kasteel weer op de kaart te zetten. Van 2009 t/m 2015 was Marije Reijs bestuursvoorzitter voor Stichting Het Groene Kerkje in Lambertschaag. Mede door haar inzet kon de kerk gerestaureerd worden. Ook is ze van 2000 t/m 2004 bestuurslid geweest bij Scholengemeenschap Tabor te Hoorn. Ze is vanaf 2008 t/m heden bestuurslid van Inner Wheel Purmerend. Sinds 2015 is zij oprichtster en penningmeester van 'Kunst in de Kamer', afdeling Waterland.

Kees Hink (76) Abbekerk
Al ruim 40 jaar is de heer Hink actief als vrijwilliger. Dit begon in 1976 bij Uitvaartvereniging Abbekerk-Lambertschaag. De heer Hink begon als drager en werd vervolgens voorloper. Hij heeft gedurende 28 jaar de uitvaarten van de Abbekerkers en Lambertschagers verzorgd. Ook was de heer Hink 24 jaar actief als bestuurslid. In 2002 werd de heer Hink algemeen bestuurslid bij zwembad “de Spetter”. Hier is hij verantwoordelijk voor de groenvoorziening. Daarnaast neemt hij allerlei taken op zich, van het ontvangen van bestelde goederen, tot het af laten voeren van oud ijzer en afval. Sinds 2002 actief vrijwilliger bij voetbalvereniging ALC Abbekerk. Wekelijks maait hij het gras op de plekken waar de grote grasmaaier van de gemeente niet (of moeilijk) bij kan komen. De groenstroken, de wandelpaden en tribune houdt hij vuilvrij. En elke maandag maakt hij kantine en kleedkamers schoon. Verder is Kees Hink als commissielid betrokken bij de jaarlijkse Kerstsamenzang in de hervormde kerk in Abbekerk. Bij fanfarevereniging “Crescendo” uit De Weere verzorgt hij tijdens de pauzes van de repetities de catering. Hij helpt bij de jaarlijkse hyacinten-actie en hij en zijn vrouw verzorgen de catering tijdens de nieuwjaarsborrel en bij de afsluiting van het seizoen. Tenslotte is de heer Hink sinds 2014 tuinvrijwilliger bij WonenPlus. Vanwege al deze vrijwillige activiteiten werd Kees Hink uitgeroepen tot Vrijwilliger van het jaar 2014.

Andrea Van Langen – Visbeek (51) Andijk
Mevrouw Van Langen – Visbeek heeft zich gedurende 12 jaar ingezet als VVD-raadslid. Vanaf 2006 voor de gemeente Andijk en vanaf 2011 voor gemeente Medemblik. Sinds 2018 is zij wethouder in Medemblik. Portefeuilles: Ruimtelijke Ordening, Omgevingswet, Groenbeheer, Grondzaken, Herinrichting kop Nieuwstraat Medemblik. In 2016 werd mevrouw Van Langen Statenlid voor de provincie Noord-Holland. Eerst ter vervanging voor Femke Lagerveld en per februari 2016 werd zij benoemd tot nieuw Statenlid tot de verkiezingen van maart 2018. Vóór haar wethouderschap had zij diverse leidinggevende functies bij onder meer Bedrijfsverzorging, Service Plus, Stichting Welzijn Ouderen en als laatste bij Wonen Plus.