MEDEMBLIK - Op vrijdag 26 april, tijdens de jaarlijkse lintjesregen, zijn twaalf inwoners van de gemeente Medemblik Koninklijk onderscheiden. Burgemeester Michiel Pijl reikte negen lintjes uit bij de gedecoreerden thuis, één bij de Sint Pieter in Medemblik en twee bij de vestiging van Dorcas in Andijk.


Gré Groot-Mantel
(77) uit Andijk is sinds 1997 werkzaam in de Kringloopwinkel van Dorcas in Andijk. Belangeloos zet zij zich al meer dan 26 jaar in voor deze organisatie die opkomt voor de allerarmste in de wereld. Ook de Gereformeerde kerk in Andijk kan al bijna 40 jaar rekenen op haar inzet als onder meer hulpkoster en ouderling (1990-2010). Bij het Kerkelijk bureau en het Nederlands Bijbelgenootschap was zij jarenlang actief betrokken.

Greet Mizrahi – van der Stal (73) uit Andijk is al 30 jaar werkzaam als vrijwilliger bij Dorcas. Als leidinggevende en ‘spin in het web’ stuurt zij dagelijks circa 40 vrijwilligers aan. Daarnaast is zij bestuurslid van de winkel in Andijk.

Siem Dijkman (80) uit Andijk is sinds 2004 tot heden een grote stimulator voor de Stichting Oud Andijk. Hij is inmiddels 20 jaar penningmeester van deze stichting. Van gymvereniging Turnlust 1965 – 1997 was Dijkman ruim 30 jaar lang voorzitter. Op basisschool De Piramide verzorgde hij 10 jaar lang technisch onderwijs. Meer dan 7 jaar heeft zich ingezet als bestuurder van Humanitas Westfriesland. Hier heeft hij verbindingen gelegd tussen bestuur en uitvoerende vrijwilligers. Vanaf de oprichting eind 1979 maakte Dijkman deel uit van de baancommissie van Tennisvereniging Atlas.

Nel Brandsen – Weel (73) uit Wervershoof is al vanaf 1977 actief lid van de EHBO-vereniging in haar woonplaats. Ook zet zij zich vanaf 1980 in als vrijwilliger voor de Zonnebloem. Voor de Parochie Gerardus Majella Onderdijk (1998 tot heden) stuurt zij vrijwilligers aan die de kerk schoonmaken. Voor VV Strandvogels (1990 tot heden) is Nel Brandsen een onmisbare kracht in de voetbalkantine. Bovendien heeft zij jarenlang de clubkleding gewassen.

Annie van Ophem – Groot (68) uit Wervershoof staat in het dorp bekend als ‘overblijfmoeder’. Vanaf augustus 1982 is zij overblijfmoeder en tegenwoordig ook overblijf-coördinator op basisschool De Schelp. Voor JeePee, de jongerenclub in haar woonplaats zette zij zich gedurende 18 jaar in om activiteiten te organiseren voor de jongeren in Wervershoof en omstreken. Voor de Wervershoofse Vrouwen Samen was Annie van Ophem als secretaris actief en momenteel als penningmeester, gezamenlijk al 21 jaar. Sinds 2008 bemant zij de kassa in speeltuin Neshof in Onderdijk waar zij ook nieuwe vrijwilligers werft en inwerkt.

Jan de Jong (75) uit Opperdoes is sinds 1987 vrijwilliger bij de Stichting Stoomtram Hoorn-Medemblik. Als chef op de stoomtram verantwoordelijk voor het veilige verloop van een rit over de lijn Hoorn - Medemblik. Ook als stationschef in Twisk, waar hij het stationsgebouw bewoont. Jan de Jong heeft bijgedragen aan de fondsenwerving voor enkele grote projecten en draagt zorg voor de promotie van het museum. Sinds 1969 lid en trainer van jeugdgroepen (tot 2013) van Gymvereniging Sport Staalt Spieren in Lopik. Nog altijd jaarlijks actief als jurylid.

Adri Roemer (72) uit Zwaagdijk-Oost werd ruim 40 jaar geleden lid van de tennisclub Centecor. In 2018 stapte hij uit het bestuur om zich volledig in te zetten voor het baanonderhoud en de wekelijkse planning van de tenniscompetitie. Bestuurslid vanaf 2010 tot 2015 van Dorpsraad Zwaagdijk-Oost. In 2014 was hij de initiatiefnemer van de Heerenclub Zwaagdijk-Oost, waar hij nog altijd actief is. Ook Vereniging de Zonnebloem mag alweer 7 jaar op de inzet van Adri Roemer rekenen.

Trudy Glim-Swart (78) uit Medemblik is vanaf 1969 lid van Harmonie Crescendo in Medemblik. Al 28 jaar is zij bestuurslid, waarvan 25 jaar secretaris. Sinds 2017 bezorgt Trudy Glim de ‘Nestor’, het KBO-ledenblad in haar wijk. Sinds oktober 2017 is zij verantwoordelijk voor de ledenadministratie van de KBO. Meer dan 40 jaar zet zij zich in voor de Sint Martinusparochie in Medemblik.

Hans Brouwer (60) uit Andijk kwam in 1998 bij reddingsbrigade ‘t Span, de voorloper van KNRM Andijk. Zijn werkzaamheden waren die van opstapper, schipper, leidinggevende van het reddingstation, penningmeester en bestuurslid. Vanaf 2016 tot 2022 was Brouwer actief als plaatsvervangend schipper en momenteel als helper aan de wal.

Henk Gutter (75) uit Midwoud zat meer dan 10 jaar in het bestuur van Stichting Sport en Cultuur. Hij is specialist voor alle technische zaken, vooral op gebied van energiebesparing. Vanaf eind jaren 80 tot heden zet hij zich in voor de Stichting Zwembad Midwoud, sinds 2012 voor VV MOC (hier wordt hij de ‘motor van de energiebesparing’ genoemd).

Gerard Al (75) uit Nibbixwoud is al meer dan 40 jaar verbonden aan handbalvereniging SEW Nibbixwoud. Vanaf 1980 zet hij zich in voor SEW, de club die het langste in de eredivisie speelt en vele prijzen heeft gewonnen. Begonnen als buschauffeur, was hij achtereenvolgend: secretaris, penningmeester, bestuurslid, tijdwaarnemer en lid van sponsorcommissie. Gerard Al was het aanspreekpunt voor de bezoekende ploeg tijdens internationale wedstrijden en hij zette zich - als vervoersexpert - in voor het vervoer tijdens de Europacupwedstrijden. Ook het rolstoelhandbal en G-handbal werden door Gerard Al opgestart.

Kobus Bankras (90) uit Wognum is zich na zijn pensionering vrijwillig gaan inzetten voor de ouderen en gehandicapten in zijn dorp. Bij de WilgaerdenLeekerweideGroep in Wognum verrichtte hij van 1998 tot en met 2010, voor en mét cliënten, reparaties aan fietsen, driewielers en rolstoelen. Vanaf 2003 is hij actief voor Sweelinckhof als chauffeur voor de dagbesteding en momenteel als assistent bij de wekelijkse kerkdiensten. Voor Mee& de Wering- Wonen Plus afd. Wognum verzorgde hij sinds 1 juli 2007 wekelijks autoritjes met en voor de abonnees van Wonen Plus. Kobus Bankras collecteert al 18 jaar voor de Hersenstichting en 13 jaar voor Amnesty International.

Verschillende doelgroepen, verenigingen en instellingen konden en kunnen jarenlang rekenen op de loyale en belangeloze inzet van bovengenoemde vrijwilligers. De diverse betrokken organisaties en familieleden hebben de nominaties voor een lintje ondersteund.