MEDEMBLIK - Deze week worden de eerste betaalpassen uitgereikt aan vluchtelingen waarmee ze zelf pinbetalingen kunnen doen. Het betreft een prepaid betaalpas van SimpledCard waar het leefgeld per week op wordt gestort. Op deze manier kunnen vluchtelingen zelf eten, drinken en kleding bekostigen. De gemeente Medemblik is één van de eerste gemeenten die het betaalsysteem uitrolt.


Burgemeester Streng: “Door het doortastende optreden van onze collega’s en de prettige, accurate samenwerking met Simpledcard hebben we snel kunnen schakelen.

De implementatie van dit soort systemen vraagt doorgaans veel tijd. Dit bedrijf zag duidelijk de urgentie, het maatschappelijke belang en wist snel aan onze vraag te kunnen voldoen door een kleine aanpassing in hun product toe te passen. Bovendien voldoet het systeem aan de wet- en regelgeving en scoorde positief op onze toetsingscriteria: wendbaarheid, snelheid, gebruiksvriendelijkheid, kostentechnisch.”

Opbouw bedrag

Welk bedrag aan leefgeld wordt toegekend, is op basis van de afgegeven richtlijnen op 21 maart door ministerie van justitie en veiligheid aan gemeenten. Nadat vluchtelingen bij ons zijn ingeschreven, beoordelen wij op basis van aankomstdatum in de gemeente, samenstelling gezin en vorm van opvang (locatie Andijk/Opperdoes of gastgezin) het bedrag. Het bedrag bestaat uit verschillende onderdelen, namelijk eten/drinken, kleding en -in het geval van verblijf bij een gastgezin- voor verblijfskosten.

Werkwijze

De prepaid betaalpas wordt aangemaakt op naam en blijft in eigendom van de Gemeente Medemblik. Deze pas wordt door ons geactiveerd en verstrekt met een pincode en een handleiding, waarvoor een bruikleenovereenkomst ondertekend wordt. De houder van de pas kan via een app op telefoon of pc het actuele saldo inzien van de pas. Dit is ook mogelijk bij de geldmaat. Wekelijks zal de prepaid betaalpas op woensdag worden opgewaardeerd met het leefgeld. Saldo dat niet is verbruikt in de lopende week, vervalt niet. Er kan dus worden gespaard voor een uitgave die later volgt.