MEDEMBLIK - Medemblik heeft veel (vaar)water en natuur. Daarom zijn er veel mensen aan, op en in het water te vinden. Helaas is het niet iedereen bekend wat de regels op het water zijn. De meest gehoorde klachten zijn: hard varen en luide muziek. Bewoners aan het water, vissers en andere recreanten kunnen hier last van hebben. Ook de natuur lijdt eronder. Door te hard varen worden oever en beschoeiingen door de golfslag vernield en watervogels opgejaagd. Nesten worden overspoeld of slaan los. Te hard varen kan ook voor gevaarlijke, soms zelfs levensgevaarlijke, situaties zorgen.


Om het voor mens, dier en natuur leuk te houden heeft de gemeente Medemblik (spel) regels opgesteld.

  • Vaar niet harder dan de maximumsnelheid. Bij ons in de gemeente is dat 6 km/u op alle binnenwateren. Een motorboot geeft voorrang aan een boot die vaart door spierkracht (bijvoorbeeld een roeiboot).
  • Een vaartuig dat sneller kan varen dan 20 km/u is een snelle motorboot. Hiervoor zijn een vaarbewijs een registratiebewijs (Y-nummer), dodemanskoord, reddingsvesten en brandblusser verplicht. De bestuurder moet 18 jaar of ouder zijn
  • Voorkom hinderlijke waterbewegingen, waardoor schade aan oevers en flora en fauna ontstaan.
  • 12 jaar is de minimumleeftijd voor het besturen van een klein open motorschip korter dan 7 meter.
  • Rond het water wonen mensen. Veroorzaak geen overlast.

De folder 'Varen in de gemeente Medemblik' is af te halen op het gemeentehuis of bij het havengebouw van Stadshavens Medemblik.

Vanuit de gemeente Medemblik wordt er meerdere keren per week ingezet om de bovenstaande regels te handhaven in samenwerking met de politie. Mocht u overlast ervaren op het water maak dan een melding in FIXI of bel 0900-8844. Voor meer informatie over de regels op het water kunt u kijken op www.varendoejesamen.nl