ANDIJK - Het was een wens van de inwoners van Andijk dat de Oekraïnse vluchtelingen zwemles zouden krijgen en dan vooral de kinderen. In het waterrijke Medemblik is kunnen zwemmen immers geen overbodige luxe. De Rabobank in de kop van Noord-Holland pakte dit signaal op en hun directeur, en Andijker, Harry Nieuwenhuis zorgde er vervolgens voor dat zwembad De Weid niet voor de volledige kosten hoeft op te draaien.Afgelopen maandag vond vervolgens een introductie plaats en woensdag werd voor de eerste keer, dankzij de door De Weid vrijgemaakte ruimte en tijd, lesgegeven in het buitenbad. Er kwamen veertig Oekraïners op af, die werden verdeeld in vier groepen. Zij krijgen allemaal 26 lessen.


Het team Meldpunt Oekraïne van de gemeente Medemblik zorgde voor de ondersteuning. ,,Het belang van kunnen zwemmen in onze gemeente is duidelijk. Zeker met het weer van de afgelopen dagen is een beetje verkoeling krijgen in het water heerlijk. Wij zijn dat gewend en zwemmen is eigenlijk net als fietsen. Dat kan iedereen. Voor Oekraïners is dat niet zo vanzelfsprekend. Kortom: een schitterend initiatief, goed opgepakt en als ik de gezichten zo zag zorgde het ook nog eens voor plezier”, vertelt Gerben Gringhuis, de kersverse wethouder met zwembaden in zijn portefeuille.

Dat het lot van Oekraïners meerdere inwoners aan het hart gaat bleek wel na de bezorging van meerdere tassen met soms nog nieuwe zwemkleding waar gebruik van mocht en werd gemaakt.