MEDEMBLIK - In ‘De Maand van het Vergeten Plantseizoen’ zetten Stichting Steenbreek, Stichting Deeltuinen en WatZr de tuinen in het groen. Dit is namelijk hét moment om de groene vrienden in de grond te zetten. De aarde bevat nog veel warmte en met de winter in aantocht kan de plant een grote groeivoorsprong ontwikkelen. Wat weet jij over duurzame tuinieren? Test je groen kennis en maak kans in de maand oktober kans op één van de 25 hazelnootbomen. De Vergroenquiz daagt ook jou uit!

Hoe groen ben jij? Maak kans op een hazelnootboom
Draag ook bij aan een groenere stad door je tuin, balkon of dakterras te vergroenen. Maar hoe doe je dat? Stel je kennis op de proef met de vergroenquiz. Daarnaast krijg je handige tips voor het vergroenen van jouw tuin, dakterras of balkon. Laat ruimte in je tuin voor borders, plaats (klim)planten, plant bomen of zet potten met planten op je balkon. Ontdek hoe groen jij bent en maak kans op één van de 25 hazelnootbomen. Houd de social media kanalen van de gemeente in de gaten of ga direct naar vergroenactie.nl/quiz

Waarom planten in het najaar?
Het najaar wordt vaak geassocieerd met vallende blaadjes. Planten die zich gereed maken voor de winter. Maar wist je dat dit is hét moment om nieuwe planten in de aarde te zetten? De grond bevat namelijk nog veel warmte van de zomermaanden en met de winter in aantocht kan de plant een grote groeivoorsprong ontwikkelen. In de winter gaan de planten in winterslaap waardoor de wortels zich kunnen ontwikkelen. In het voorjaar staat de plant stevig in zijn schoenen en kan het bloeien beginnen. Daarnaast zijn de gevolgen van de klimaatveranderingen ook te zien in het plantseizoen. Het voorjaar wordt steeds droger waardoor nieuwe plantjes vaak meer water nodig hebben. Plant daarom in het najaar. Er zit voldoende water in de grond. Dit scheelt een hoop water geven.

Het belang van groen
Het klimaat verandert. Daar zijn we ons inmiddels van bewust, maar wat kunnen we eraan doen? Elke vierkante meter steen die wordt vervangen door groen, helpt. Zo kan het water in de bodem zakken, daalt de temperatuur en wordt fijnstof afgevangen. Dieren vinden weer een leefgebied, het leven in de bodem verbetert en wij mensen voelen ons ook prettiger en gezonder. Wat kun je nog meer doen om jouw tuin zo duurzaam en klimaatvriendelijk te maken? Ontdek dat in de Vergroenquiz.

Kennis, wijsheid en inspiratie
Onder alle inzendingen worden, als blijk van waardering, 25 hazelnootbomen verloot. Bomen vangen CO2 op, waardoor er minder CO2 in de lucht komt. Dit is bevorderlijk voor het klimaat. Daarnaast is de hazelnootboom een echte bijenvriend. Belangrijk voor onze bedreigde kleine diersoorten. Zonder bijen geen bestuiving, zonder bestuiving geen gewassen. Achter de hazelnootboom schuilt ook een mooie symboliek. De boom staat voor kennis, wijsheid en inspiratie. Alle wijsheid zit, zoals het gezegde luidt, ‘in een notendop’. In de kern van de hazelnoot wordt al het goede opgeslagen en deze boom leert ons daarom het opslaan en doorgeven van kennis. Stichting Deeltuinen Niet iedereen heeft een tuin om groener te maken. In Nederland hebben circa 2,4 miljoen huishoudens geen tuin om lekker van te genieten.

Stichting Deeltuinen
heeft hier een oplossing voor bedacht: een soort Airbnb, maar dan voor tuinen. Tuineigenaren delen hun tuin met mensen die geen tuin hebben. Gratis en belangeloos. Hoe mooi is dat? Van elk geplant boompje gaat 5 euro namens de gemeente naar Stichting Deeltuinen voor het vergroten van de community. Zo draagt deze actie bij aan het uiteindelijke doel van Stichting Deeltuinen: voor iedereen een tuin op fietsafstand.