MEDEMBLIK - Op donderdag 21 oktober werd het officiële startsein gegeven voor de bouw van het CPO-project op het DEK-terrein (voormalige sportvelden) in Medemblik. Hier komen acht eengezinswoningen en acht 2/1 kapwoningen die 16 kopers in een collectief particulier opdrachtgeverschap zijn aangegaan. Een primeur voor de gemeente Medemblik.

De locatie van deze nieuwe woonwijk is bijzonder: het centrum van Medemblik op loopafstand met het IJsselmeer ‘in de achtertuin’. Het DEK-terrein is door het college met instemming van de raad in 2018 als proef voor welstandsvrij bouwen aangewezen. Dat betekent dat er veel ontwerpvrijheid is en dat zie je terug. Er is gekozen voor veel aandacht voor de natuur met veel groen en diverse waterpartijen met verschillende soorten bouwstijlen. Voor duurzaam bouwen met natuur is door de gemeente een inspiratiefolder ontwikkeld om zo samen met de kopers een nog groenere wijk te krijgen.

Wethouder Andrea van Langen: “Wij zijn als gemeente erg blij met deze gemeenschappelijke manier van bouwen, Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Dit is in Medemblik het eerste CPO-project. We hopen dat dit een mooi voorbeeld is voor toekomstige CPO-projecten in de gemeente.”

Wat is CPO?

Particuliere, toekomstige bewoners organiseren zich in een stichting of vereniging, die zonder winstoogmerk, nieuwbouw koopwoningen wil bouwen. De toekomstige bewoners zijn vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling en ze hebben invloed op wat er gebouwd wordt. Het resultaat is een straat of wijk, die goed past bij wat de bewoners willen terugzien in hun leefomgeving.

De kopers in dit CPO-project worden bijgestaan door ‘Ik woon betaalbaar’, een CPO-bemiddelaar uit Nijkerk met projecten in heel Nederland.

DEK-terrein
Het CPO-project is van start. De overige ca. 60 woningen op het DEK-terrein zijn, op één fase na, ook allemaal verkocht. Dat is de bouwgrond die via een openbare verkoop aan een ontwikkelaar wordt verkocht. De grond is op dit moment bouwrijp gemaakt. De verwachting is dat de start van de vrije kavels en projectmatige bouw begin 2022 gaat plaatsvinden. Kijk voor een actuele planning op: https://www.medemblik.nl/over-medemblik/projecten/het-dek-terrein-in-medemblik