MEDEMBLIK - Vier brandweervrijwilligers van de blusgroep Medemblik ontvingen zaterdag 2 november een Koninklijke onderscheiding. Burgemeester Frank Streng reikte de onderscheiding uit aan Dennis Bakker (24 dienstjaren), Harry Bouwman (32 dienstjaren), Misja Smit (24 dienstjaren) en René Verduin (29 dienstjaren). De huldiging vond plaats in het oude stadhuis van Medemblik. De brandweervrijwilligers zijn, nét als beroeps, mensen die altijd klaarstaan voor onze veiligheid. De vier zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.


Dennis Bakker trad op 1 september 1995 officieel toe tot de vrijwillige brandweer van Medemblik. Hij begon bij de jeugdbrandweer van Medemblik. Na het vervullen van de dienstplicht zei Bakker opnieuw ‘ja’ tegen de brandweer. Eenmaal opgeleid tot manschap (toen nog brandwacht 1e klasse) specialiseerde hij zich in de functies chauffeur/pompbediener, duiker en duikploegleider. In de laatste jaren van het bestaan van het duikteam was hij de grote kartrekker en het aanspreekpunt naar de regio. Het duikteam is inmiddels opgeheven.

Harry Bouwman is op 1 september 1987 officieel in dienst getreden bij de vrijwillige brandweer van Medemblik. Op dit moment heeft hij er 32 dienstjaren op zitten. Met zijn bedrijf zit hij al jaren in de omgeving van de kazerne. De post Medemblik kan daarom overdag op hem rekenen. Opgeleid tot bevelvoerder, was hij eveneens jarenlang brandweerduiker. Voor de personeelsvereniging van de blusploeg heeft Harry Bouwman meer dan 25 jaar de functie van penningmeester vervuld.

Misja Smit is op 1 september 1995 officieel in dienst gekomen van de vrijwillige brandweer in Medemblik. Samen met collega Harry is Smit één van de weinige brandweervrijwilligers die overdag werkzaam zijn in Medemblik. Daardoor kan ook hij vaak aanwezig kan zijn bij de uitruk. Naast manschap is hij chauffeur/pompbediener. Misha Smit vervult bovendien de functie van secretaris van de personeelsvereniging van de blusgroep Medemblik.

René Verduin kwam op 1 september 1990 in dienst van de vrijwillige brandweer Medemblik. Verduin meldde zich bij de blusgroep na het lezen van een wervingsposter. Hij werkte destijds bij een bedrijf tegenover de brandweerkazerne. De term ‘fanatiek brandweerman’ kreeg door hem een nieuwe dimensie. Nagenoeg alle diploma’s binnen de vrijwillige brandweer werden door René Verduin behaald. Van manschap tot brandmeester, chauffeur/pompbediener, oefenleider tot instructeur.

Alle vier blijven zij actief binnen de blusgroep.