WERVERSHOOF - Plantenkwekerij Gitzels uit Wervershoof is door de gemeente Medemblik verkozen tot meest duurzame ondernemer. Op vrijdag twintig november – de dag van de ondernemer- werd de Duurzaam Ondernemen Award door wethouder Harry Nederpelt uitgereikt. De jury prijst vooral Gitzels’ inzet om samen met anderen een duurzaam verschil te maken.


Gitzels (specialist in het opkweken van koolplanten) is gericht op een circulaire bedrijfsvoering, corona of geen corona. “We zijn een duurzaam proces ingegaan. Daar geloven we in. Dat willen we doorzetten”, stelt eigenaar William Gitzels. Een mijlpaal is de aanleg van een warmtenetwerk. Daarbij wordt natuurlijke warmte diep uit de bodem gehaald (geothermie). “Tot voor kort gebruikten wij aardgas voor de verwarming van onze kassen. Aardwarmte is veel beter voor het milieu.”

Jaarlijks reikt Gemeente Medemblik de Duurzaam Ondernemen Award uit aan de ondernemer die net dat extra stapje zet op het gebied van duurzaam ondernemen. Het thema van dit jaar is duurzaam ondernemen in coronatijd. Naast Gitzels streed ook Inge Kuyt met haar Lodge61 om de winst. Dit kampeer- en lodgeterrein zet in alles de natuur centraal. Gasten kunnen genieten van groente en fruit uit eigen moestuin en er is een voedselbos. Meubilair wordt gemaakt van resthout en binnenkort liggen er 160 zonnepanelen op de loods.

Bekijk het videoverslag van de genomineerden en de prijsuitreiking.