BERGEN - AZ heeft zich op het nippertje weten te plaatsen voor de groepsfase van de Conference League. De halve-finalist van het vorige seizoen wist in het Noorse Bergen een 1-3 voorsprong weg te geven, maar kon zich via een sterke strafschoppenserie toch nog redden.

Na het gelijke spel in Alkmaar van een week eerder combineerde AZ vlot en via een schuiver van Lahdo en een fraai gekruld schot van Mijnans kwam men op 0-2. AZ bleek echter ook kwetsbaar bij dode spelmomenten en werd bij een corner op slag van rust in de lucht geklop door Knudsen.

Van Bommel schoot na de rust na een goede aanval de 1-3 binnen en AZ leek op rozen te zitten. De ploeg van Jansen liet zich echter toch de kaas van het brood eten. Soltvedt bracht met een fraaie vrije trap de spanning weer terug, waarna Jensen kort voor tijd na een corner de 3-3 binnenkopte.

In de verlenging werd niet gescoord waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen. Nadat Dani de Wit, Sugawara, Odgaard, Mijnans en Mihailvic hadden gescoord keerde Ryan de elfde strafschop van Borsting en werd Penetra de held van AZ (5-6).

De loting voor de groepsfase vind vrijdag plaats.