OPPERDOES - Vandaag, 24 maart, is de eerste groep vluchtelingen aangekomen op de opvanglocatie in Opperdoes, Huize Almere. De groep bestaat uit diverse groepen inwoners uit Oekraïne. Ze zullen voor de komende periode verblijven in Opperdoes met een maximum van zes maanden. Burgemeester Frank Streng heeft de vluchtelingen verwelkomd.

De afgelopen weken is er hard gewerkt om de opvanglocatie is gereedheid te brengen. De slaap- en verblijfruimtes zijn ingericht en er zijn veel spullen en kleding ingezameld. Burgemeester Frank Streng: “Ik ben ontzettend trots op de grote inzet en bereidwilligheid van onze medewerkers, vrijwilligers en inwoners. Ze hebben hard gewerkt om alles voor elkaar te krijgen. Er is alles aan gedaan om deze groep vluchtelingen een warm en veilig thuis te bieden.”

Taakstelling gemeente Medemblik
Door de inval in Oekraïne is een stroom mensen op de vlucht voor het oorlogsgeweld. In Nederland worden 50.000 vluchtelingen opgevangen, in de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord 2.000 vluchtelingen. Voor de gemeente Medemblik betekent dit – op dit moment- een taakstelling van in totaal 119 vluchtelingen. Naast de opvanglocatie in Opperdoes wordt er een tweede opvanglocatie in Andijk voorbereid. Deze locatie is vanaf juni beschikbaar voor opvang.

Gastgezinnen
De gemeente heeft ook veel aanbiedingen gekregen van particulieren om als gastgezin vluchtelingen op te nemen. Er zijn 200 beschikbare plaatsen waarvan er op dit moment zo’n 40 (geregistreerd) in gebruik genomen zijn. De komende weken zal blijken of er meer vluchtelingen in gastgezinnen geplaatst gaan worden.

Meer informatie
Op vrijdagmiddag 1 april van 14.00-17.00 wordt er een informatiebijeenkomst georganiseerd voor vluchtelingen, begeleiders en gastgezinhouders in de gereformeerde kerk in Opperdoes. Voor vluchtelingen is er ook veel informatie te vinden op: https://www.refugeehelp.com/get-help
Inwoners die vragen hebben over de vluchtelingenopvang, kunnen contact opnemen met het meldpunt Oekraïne via emailadres meldpuntoekraine@medemblik.nl. Ook is er veel informatie te vinden op de website: https://www.medemblik.nl/over-medemblik/hulp-aan-oekrainers