MEDEMBLIK - De rechtbank Noord-Holland heeft twee mannen (42 en 20 jaar oud) veroordeeld voor het belemmeren van twee buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) die in een café in Medemblik controleerden of de coronaregels werden nageleefd. Dat gebeurde in nacht van 26 op 27 september 2020. De 42-jarige man, de eigenaar van de kroeg, heeft een voorwaardelijke geldboete opgelegd gekregen van 1000 euro met een proeftijd van twee jaar. De 20-jarige man, een bezoeker van het café, heeft een onvoorwaardelijke geldboete van 1000 euro opgelegd gekregen, mede doordat hij een boa bij de hals heeft gepakt en geduwd.

Voorval
Het voorval gebeurde rond middernacht, er waren op dat moment nog gasten in het café aanwezig. De twee boa's kwamen binnen om te controleren of de coronaregels uit de noodverordening werden nageleefd. Ze wilden daar een rapport over opmaken en maakten foto’s van de bezoekers. De kroegeigenaar was op dat moment aanwezig en zat aan de bar. Toen die doorhad dat de boa's foto's aan het maken waren, deed hij het licht aan en zette de muziek uit. Er ontstond commotie van enkele minuten, daarbij was er ook een worsteling en werd er geschreeuwd.

De kroegeigenaar sommeerde de boa's de foto's te verwijderen. Uit camerabeelden blijkt dat hij ook heeft gezegd dat hij de boa's in de haven zou gooien. Niet veel later begeleidde hij de boa's naar buiten. Daar hebben ze verder gepraat. Volgens hem wilde hij de commotie juist sussen.

De 20-jarige verdachte pakte een van de boa’s vast, kort nadat de lichten aan gingen en de muziek werd uitgezet. De verdachte wilde dat de foto's werden gewist. Volgens de verdachte wilde hij de boa bij de schouder pakken, de boa verklaarde dat hij bij zijn keel werd gegrepen. Later werd de telefoon van de andere boa afgepakt. De 20-jarige verdachte kreeg die aangereikt en keek of de foto's daadwerkelijk waren verwijderd.

Oordeel rechtbank
De rechtbank vindt bewezen dat de 42-jarige kroegeigenaar dreigende taal tegen de boa's heeft geuit en hen heeft gesommeerd de gemaakte foto's te verwijderen. Daarmee is er sprake van zogenoemde ambtsdwang: de verdachte belemmerde de boa's hun werkzaamheden goed uit te voeren. De politierechter weegt in zijn voordeel mee dat de kroegeigenaar ook de-escalerend optrad. Hij probeerde erger te voorkomen door de boel te sussen. Ook hebben hij en zijn gezin veel last gehad van de media-aandacht die er na het gebeuren was. De voorwaardelijke geldboete van 1000 euro moet een forse waarschuwing zijn om niet op deze manier met boa's om te gaan.

In het geval van de 20-jarige verdachte vindt de rechtbank bewezen dat hij een boa bij de hals heeft gepakt en heeft geduwd. Deze fysieke aanval rekent de politierechter de verdachte zwaar aan. Daarnaast heeft hij op enig moment de telefoon van een boa gepakt. Ook hier is sprake van ambtsdwang omdat de boa’s door de verdachte in hun werk werden belemmerd. De rechter legt hem een onvoorwaardelijke geldboete op van 1000 euro. Daarnaast moet hij een van de boa’s een schadevergoeding betalen van 430 euro. Deze boa is door verdachte bij de keel gegrepen en heeft daar letsel aan overgehouden. Ook is door de worsteling zijn jas gescheurd.