MEDEMBLIK - Tijdens de Westfriezendag van het Westfries Genootschap in Enkhuizen is afgelopen zaterdag 7 september de Westfrieslandprijs 2019 uitgereikt aan het Nederlands Stoommachinemuseum in Medemblik. De prijs werd overhandigd door voorzitter Jan Smit en in ontvangst genomen door voorzitter van de Stichting Nederlands Stoommachinemuseum Johan Bommerson, penningmeester Cees Kruijer (die ook de bijbehorende cheque van €1000 in ontvangst mocht nemen) en directeur Harry de Bles.

De Westfrieslandprijs wordt jaarlijks uitgereikt door het Westfries Genootschap aan een persoon of instelling die zich ingezet heeft voor het behouden en verspreiden van kennis van de Westfriese cultuur. De inspanningen van het Stoommachinemuseum en zijn medewerkers om dat te bereiken zijn niet onopgemerkt gebleven. In de motivatie voor de toekenning staat dat het Stoommachinemuseum bijdraagt aan de verspreiding van kennis over stoomkracht in het algemeen en over het belang van stoombemaling in de waterhuishouding van West-Friesland in het bijzonder, en die kennis weet over te dragen aan een algemeen publiek.

Medewerkers, bestuur en directeur zijn verrast, vereerd en verheugd over het eerbetoon.

Het Stoommachinemuseum is aanstaande zaterdag 14 september ter gelegenheid van Open Monumentendag gratis toegankelijk. ’s Ochtends opent hoogheemraad Klazien Hartog hier de nieuwe tentoonstelling Pompen voor de Polder over het 150 jaar oude stoomgemaal Vier Noorder Koggen waarin het museum is gehuisvest en over de 24 molens die eeuwenlang voor de waterhuishouding in het gebied zorgden.