LEMMER - Het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer viert op 5 december 2023 het 25-jarig jubileum dat het op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Daarom organiseert het gemaal in de week van 5 tot en met 10 december allerlei activiteiten.


Expositie

Ter gelegenheid van dit historische jubileum is er bij het Woudagemaal, tijdens de Open Museummaand, een unieke expositie met de 25 mooiste foto’s van Werelderfgoederen. Deze foto’s zijn ingezonden door (amateur)fotografen uit het hele land. Gedurende de hele maand november is het Woudagemaal gratis toegankelijk voor inwoners van Friesland. Bezoekers kunnen tot en met 30 november ter plaatse op hun favoriete foto stemmen.

Activiteiten

In december organiseert het gemaal de volgende activiteiten:

  • 5 december: netwerkborrel voor genodigden met première van de nieuwe film over het Woudagemaal. Deze film is na deze datum ook voor bezoekers te bekijken in de filmzaal van het bezoekerscentrum. Op deze dag wordt tevens de winnaar van de fotowedstrijd bekend gemaakt.
  • 5 december: lancering 25-delige podcastserie over het Woudagemaal. 25 unieke verhalen van en over het gemaal bekeken vanuit verschillende oogpunten en over verschillende generaties.
  • 6 december: start van een nieuw educatieprogramma gericht op het Werelderfgoed. Voor deze aftrap nodigt het gemaal een schoolklas uit.
  • 6 december: lezing over het Woudagemaal. Waarom is het gemaal juist daar gebouwd en hoe bepaalt het waterschap wanneer het gemaal aan gaat? En wat komt daar allemaal bij kijken? Reuze interessant en gratis toegankelijk inclusief koffie/thee.
  • 7 - 10 december: het gemaal is open voor bezoekers. Iedere bezoeker krijgt een leuke attentie ter ere van het 25-jarig jubileum.
  • 8 + 9 december: landschapswandeling van 10 km rondom het gemaal onder begeleiding van een gids. Je hoort het verhaal van het gemaal en wat er allemaal in de omgeving leeft. Deelname is gratis inclusief koffie/thee.
  • 10 december: muziek in en rond het gemaal.

UNESCO-status

Het Woudagemaal in Lemmer, onderdeel van Wetterskip Fryslân, is het grootste stoomgemaal ter wereld en werd in 1920 in gebruik genomen. Het is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van de waterhuishouding in Friesland. In 1998 werd het gemaal toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst, wat de buitengewone waarde van deze locatie voor de wereld onderstreept.

Meer informatie

Voor meer informatie over de activiteiten en aanvragen voor deelname kijk je op www.woudagemaal.nl.