TWISK - De deuren van theaters en concertzalen zijn weer helemaal opengegaan en bezoekers kunnen eindelijk weer in groten getale genieten van live muziek. Trompettist en musicus Eric Vloeimans en accordeonist Will Holshouser (VS) vonden niet alleen elkaar, maar ook weer de zo gewenste muzikale interactie met het publiek tijdens hun nieuwe theatershow ‘Two for the Road’ die nog tot en met 14 november door ons land reist. Op het repertoire van dit intieme optreden staan veel nieuwe composities die tijdens de ‘lockdown’ zijn geschreven. Het publiek is enthousiast.

En niet alleen bezoekers, maar ook de musici zelf zijn enthousiast. Will Holshouser: ,,Het was niet alleen het gemis van ‘live’ publiek, maar ook de connectie en het spelen met andere muzikanten. Ik had dit na alle beperkingen echt even nodig!” Voor Eric Vloeimans bood de lockdown in coronatijd wel weer eens tijd om in alle rust aan nieuwe composities te werken. ,,Maar op een goed moment wil je die ook wel eens laten horen en heb je weer eens behoefte aan interactie en samenwerking met andere musici. Deze tour biedt daarvoor weer een heerlijke gelegenheid.”

Jong talent
Eric Vloeimans behoeft eigenlijk nauwelijks nog toelichting. Een alom gelauwerde muzikale ‘omnivoor’ die niet graag in een muzikaal ‘hokje’ geplaatst wil worden. Onder andere vrijages met de meest uiteenlopende musici, waar ook ter wereld, leveren originele muziek op die erg gewaardeerd wordt. Inmiddels vielen hem vijf Edisons, de Boy Edgar Prijs, de Bird Award, de Elly Ameling Prijs en de Gouden Notenkraker ten deel en in 2020 mocht hij de Edison Jazz Oeuvreprijs aan zijn erelijst toevoegen. Het stimuleren van jong muziektalent is voor Eric een belangrijke missie.

Freestyle-improvisatie

De Amerikaan Will Holshouser is accordeonist, improvisator en componist. Hij nam platen op met jazzvioliste Regina Carter, improvisators Han Bennink en Michael Moore, modern Klezmer-klarinettist David Krakauer, maar ook met illustere pop-musici als Anthony and the Johnsons en Martha Wainwright. Hij treedt ook op met zijn eigen formaties: Musette Explosion en The Will Holshouser Trio. Hij combineert swing, bop en freestyle-improvisatie met verschillende traditionele accordeonstijlen, zoals tango, zydeco en klezmer. De ideale partner voor Eric Vloeimans dus.

Muzikale samenwerking
We spraken met Eric en Will voorafgaande aan een optreden en vroegen hoe ze elkaar eigenlijk hebben ontmoet. Will Holshouser vertelt: ,, Eric en ik kennen elkaar eigenlijk al vele jaren, nog uit de tijd dat ik met ICP leden Han Bennink en Michael Moore speelde. Maar pas in 2017, toen Eric een periode in de Verenigde Staten verbleef, kwam het tot een echte muzikale samenwerking. Er was een klik, er volgde enkele optredens en we doken samen enkele uren een opnamestudio in waar we ‘Two for the Road’ hebben opgenomen. Die opnames zijn inmiddels op Spotify te beluisteren.”

Excellent good blend
,,Waarom de combinatie van trompet en accordeon bij ons zo goed werkt?’’ vertelt Will Holshouser desgevraagd verder. ,,Nou net als de beste koffie en whiskey gaat het om ‘excellent good blend’. De accordeon is een veelzijdig instrument dat niet alleen in de folk-, blues, pop en klassieke muziek wordt gebruikt, maar ook een bijzonder geluid heeft. De klankkleuren die Eric uit z’n trompet tovert ‘blenden’ daar zo mooi bij dat samen een uniek, haast magisch geluid ontstaat. Tijdens dit intieme optreden nemen we bezoekers mee op reis, vertellen ons verhaal over de muziek en laten het publiek een beetje betoverd achter.”

In het hart
Wat voor soort muziek het resultaat van die samenwerking is dan precies is wil Vloeimans eigenlijk helemaal niet definiëren. Hij zegt daarover: ,,We hebben allebei een muzikale achtergrond in de jazzmuziek, iets wat na al die jaren een beetje een stigma blijkt dat je niet gemakkelijk kwijtraakt. Maar we hebben beiden daarnaast zoveel meer gedaan. De kern is gewoon samen mooie muziek maken die mensen in het hart raakt zonder dat er een stempel op geplaatst hoeft te worden.”

Op de proppen
Als diens keuze voor de accordeon nog even ter sprake komt vertelt Will Holshouser: ,,Mijn muzikale jazzcarrière begon eigenlijk op piano en keyboard. Op een goede dag kwam een vriend eigenlijk voor de grap met een accordeon op de proppen. Het was een oud ding waaruit bijzondere geuren en tonen opstegen. Bijzonder genoeg raakte ik er spoedig aan gehecht en ontdekte de vele muzikale mogelijkheden die het instrument biedt. Het is eigenlijk een orkest op zichzelf.”

Amerikaanse tour

Plannen voor de toekomst? ,,Als alles volgens plan verloopt komt er na afloop van deze ‘Two for the Road’ tour een CD met live-opnames uit. Vervolgens hebben we het voornemen om volgend jaar in september en oktober een samen op tournee te gaan in de Verenigde Staten. Maar de komende weken gaan we verder genieten van deze tour langs de Nederlandse podia. Ik hoop dat veel muziekliefhebbers deze kans grijpen om samen met ons een avond op reis te gaan” besluit Eric Vloeimans.


Kaarten via www.theaterkerkhemels.nl

Theaterkerk Hemels
Dorpsweg 121
1676 GH Twisk
06-21260908