MEDEMBLIK - Toen het Bakkerijmuseum 30 jaar geleden op de Nieuwstraat kwam werden er op oudejaarsdag oliebollen gebakken. Dat ging 18 jaar bijzonder succesvol door. Maar toen het museum in januari ook open bleef bleek schoonmaken op nieuwjaarsdag niet zo te bevallen. Sindsdien krijgt het Bakkerijmuseum heel veel verzoeken om opnieuw oliebollen te bakken.

Nu is het eindelijk weer zo ver; in het nieuwe pand op nummer 6 gaan de legendarisch lekkere oliebollen weer gebakken worden!

Het recept blijft natuurlijk nog steeds geheim. Maar om u toch een tipje van de sluier te geven en omdat het museum hét kenniscentrum voor historische voeding is kunt u wel proberen een recept voor oliebollen uit 1669 proberen. Dat is hetzelfde jaar als waarin Rembrandt overleed en dat nu, na 350 jaar, uitgebreid wordt herdacht.

Volgens het recept heeft 1 kilo bloem, 1 kilo rozijnen, 125 gram amandelen, een half kopje boter, een eetlepel gist, 500 ml melk, 15 gram kaneel, 5 gram gember poeder en een snufje kruidnagelpoeder nodig. Laten rijzen en bakken in hete raap-olie…

Maar u kunt de oliebollen nu natuurlijk ook bij het Bakkerijmuseum halen!