ANDIJK - Afgelopen juni stond Gabriëlle Fraanje op de Hobby en Kunstroute in Enkhuizen met haar ‘rommel’ journals waarbij zij de bezoekers vooral probeerde te inspireren om zelf aan de slag te gaan. Zij woont sinds september 2023 in Andijk in een pand aan de Molenweg. Omdat dit pand al een oude historie heeft (bouw 1920), is ze op zoek gegaan naar informatie over de geschiedenis en heeft die geschiedenis, van vooral garage Buishand, samen met stukjes oud behang in een van haar junk journals verwerkt.


De hobby van het maken van de journals is ontstaan in de Coronaperiode en steeds verder gegroeid. Junk journals zijn een soort dagboeken waarin geschreven kan worden op pagina’s en kaartjes, soms in verborgen vakjes. Maar waarin ook veel plaatjes te bekijken zijn. Deze journals worden gemaakt van allerlei oude en nieuwe soorten papier. Sommige pagina’s uit boeken zijn zelfs van rond 1750. Maar ook postzegels, stukjes kant en suikerzakjes worden verwerkt. Vandaar de naam rommel (junk) die bij elkaar een mooi boek vormen. Soms met een kaft gemaakt van een boek, soms gemaakt van stof.De journals gaan de hele wereld over, van Amerika tot Japan. Waarbij de mensen zich dan verwonderen over de inhoud en alles wat er te vinden is.

Op zaterdag 20 juli heeft Stichting Oud Andijk Gabriëlle uitgenodigd om haar journals te laten zien en is het mogelijk om een mini workshop te volgen waarbij een klein journal gemaakt kan worden. Bij voldoende animo plant zij eventueel ook workshops aan huis.Laat je die dag inspireren tot het maken van een mooi journal. Door het luisteren naar haar verhaal, het bekijken van de journals en/of mee te doen aan de mini workshop.

Zaterdag 20 juli van 11:00 tot 16.00 uurDijkmagazijn van Stichting Oud Andijk,Dijkweg 319A.

Toegang gratis.