MEDEMBLIK - Op vrijdag 16 februari neemt Martin Menger, verslaggever bij het NHD in West-Friesland, u mee op een indrukwekkende reis door de persoonlijke geschiedenis van zijn moeder, Truus Menger-Oversteegen (1923-2016). Tijdens de Tweede Wereldoorlog was zij, samen met haar jongere zus Freddy en Hannie Schaft, actief betrokken bij het gewapend verzet in Haarlem en omgeving. Dat bracht ook met zich mee dat zij vooral landverraders moest liquideren. Met soms dramatische repercussies door de bezetter als gevolg.


''Het blijft mensenwerk en we konden niet alles voorzien'', vertelde ze later daarover. Haar toewijding aan het redden van Joodse kinderen, door hen in veiligheid te brengen, werd in 1976 bekroond met de Yad Vashem-onderscheiding in het Holocaust Centre in Jeruzalem.

De intense ervaringen gedurende de oorlog bleken decennia later vruchtbare grond voor Truus' carrière als beeldend kunstenares. Haar kunstwerken en gedichten getuigen van de onnoemelijke menselijke tol die een wereldwijd conflict met zich meebrengt, niet alleen voor haar maar voor velen die de gevolgen van deze tumultueuze periode hebben gedragen. Tijdens de bijeenkomst in het Oorlogsmuseum zal Martin Menger deze fascinerende en aangrijpende levensgeschiedenis met ons delen.

Vooraf aan de lezing is het ook mogelijk om gezellig te komen eten. De Museumkoks koken voor jullie op originele Tweede Wereldoorlog Veldkeukens. Ze leggen je tijdens de Live-Cooking graag uit hoe het koken op deze veldkeukens werkte om de miljoenen soldaten maandenlang te voeden. Via de online ticketshop kun je aangeven of je interesse hebt om voor de lezing te komen eten en deze historische beleving te ervaren! Het eten is onbeperkt en kost €15 p.p. ook vegetarisch mogelijk.

Tickets boeken:
www.oorlogsmuseummedemblik.nl, zie het kopje ‘Activiteiten’ en dan ‘W.O.II Lezingen’

Datum: vrijdag 16 februari 2024

Avondmaal: 18:30 (alleen op inschrijving)

Inloop: 19:15

Start lezing: 20:00

(De lezing bestaat uit 2x 45 min. met een pauze van 20 min.)

Kosten ticket: €10 per persoon (Museumkaart = gratis)

(opbrengsten komen geheel ten goede aan de stichting)

Locatie: Oorlogsmuseum Medemblik