MEDEMBLIK - Op zaterdag 3 en zondag 4 augustus komen leden van het Meccano Gilde Nederland opnieuw naar het Stoommachinemuseum om hun prachtige constructies te tonen.

Vele generaties zijn opgegroeid met Meccano. Het meer dan honderd jaar oude metalen montagespeelgoed bestond uit meer dan 400 onderdelen die met boutjes en moertjes aan elkaar bevestigd werden. De Engelsman Frank Hornby (1863-1936), de uitvinder van Meccano, was een boekhouder in Liverpool die op het idee kwam duurzaam speelgoed voor zijn twee zoontjes te maken. Rond 1900 bouwde hij bruggen, kranen en vrachtwagens van blik. In 1907 begon hij een werkplaats in Liverpool. Hij registreerde dat jaar ook de merknaam Meccano die vanaf dat moment op alle bouwpakketten prijkte. Al gauw groeide het bedrijf en in de eerste helft van de vorige eeuw was Hornby de grootste speelgoedfabrikant ter wereld. Ook in Nederland zijn duizenden bouwpakketten verkocht. Meccano was favoriet bij jongens, maar ook volwassenen waren én zijn nog altijd enthousiast over dit nostalgische constructiespeelgoed.

Museumrondvaart door het Land van Water en Stoom:
In een klein uur neemt schipper Rob Smak van de Koggevaarder de passagiers mee langs de mooiste plekken rondom Medemblik. Rondvaarten vertrekken zaterdag en zondag vanaf het museum om 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Per vaartocht kunnen maximaal 20 personen mee. Combinatietickets: museumbezoek én rondvaart: volwassenen € 13,- en kinderen tot 18 jaar € 10,-. Museumjaarkaarthouders betalen € 8,- per rondvaart. Reserveren is gewenst op 0227-544732.

Zomerstoom:
De zomervakantie is begonnen! In de maanden juli en augustus wordt de ketel dagelijks gestookt om de grote collectie nog werkende stoommachines te laten draaien. Machinisten, stokers en rondleiders vertellen enthousiast over het tijdperk van de stoommachine, je waant je terug in de tijd! Miniatuurstoommachines, favoriet bij kinderen, staan klaar om zelf een vuurtje te stoken en zo de kracht van water en vuur te ontdekken. Een dag geen strandweer…., laat je dan eens verrassen bij het Stoommachinemuseum!

Nederlands Stoommachinemuseum
Oosterdijk 4
1671 HJ Medemblik.
Tel: 0227 544732
www.stoommachinemuseum.nl

Openingstijden:
dinsdag t/m zondag 10 uur tot 17 uur (tijdens vakanties ook op maandag geopend)

Toegangsprijzen:
Jongeren (4-18 jaar) € 5,00
Volwassenen € 8,00
Museumjaarkaarthouders Gratis