WOGNUM - Fanfareorkest Ons Genoegen maakt in coronatijd haar eerste selfie-YouTube-fanfare-video.

Maart 2020. Muziekvereniging Ons Genoegen studeert flink op haar muziekwerken. Op de agenda staan spannende, mooie en uitdagende optredens. Een 4-mei concert met koor, een uitwisseling/try-out en zelfs een concours! Dan brengt het coronavirus de trein gierend tot stilstand. Op 12 maart krijgen de leden een e-mail van de voorzitter. Jochem van Kessel schrijft hierin dat helaas alle activiteiten vanaf dat moment gecanceld moeten worden. Daarna blijven de instrumenten wekenlang stil, te stil volgens dirigent Marije Koopmans.

In de mailbox
Zij bedenkt een plan om het orkest weer bij elkaar te brengen. Marije weet dat we met de technologie van vandaag toch kunnen samenspelen. Het muziekstuk heeft zij al in haar hoofd en na een belletje met de uitgever volgt snel de uitvoering van haar plan; een selfie-YouTube-video. Als er één lied goed past in deze tijd is het ‘17 Miljoen Mensen’ (op dat hele kleine stukje aarde). De muzikanten krijgen de muziek in de mailbox met een audiofile. Dat laatste was belangrijk om met behulp van een zogenoemde ‘clicktrack’ het ritme gelijk te houden.

Creatief
Daarna mocht iedere muzikant thuis zijn partij opnemen om hier een samenspeelvideo van te kunnen maken. Omdat het fijn is om weer te kunnen oefenen en omdat muziek verbindt. De leden van het orkest kregen de opdracht om naast hun eigen filmpje ook foto’s van Wognum in coronatijd in te sturen. Deze beelden laten zien; het is soms aanpassen en oppassen.

Ons Genoegens eigen audio-visual expert Maurice Louter kreeg de mooie, maar ook lastige opdracht om dit alles te monteren tot één geheel. En wat is dat goed gelukt!
Luister en kijk naar de eerste selfie-YouTube-fanfare-video van Ons Genoegen Wognum;
Zeventien Miljoen Mensen (Fluitsma & Van Tijn, arrangement: Chris B. Luca).
https://www.youtube.com/watch?v=XYhrRCHdrQ4

of www.onsgenoegen-wognum.nl