MEDEMBLIK - Door een grote opstand in oktober 1943 werd er door de Nazi’s besloten om Sobibór te slopen en met de grond gelijk te maken. Er waren meerdere ooggetuigen, zoals Jules Schelvis en Thomas Blatt, die het kamp hebben omschreven en aan de hand van die omschrijving werden er beeld geschetst, plattegronden en maquettes gemaakt.

Eind 2014 werd door archeologen de gaskamer van Sobibór opgegraven. De ontdekking geeft meer inzicht in de opzet van het vernietigingskamp. Na het archeologisch onderzoek van 2014 konden de geschetste beelden worden geverifieerd en worden aangescherpt.

Jeroen Mol kreeg in 2015 de opdracht om een 3D reconstructie te maken op basis van alle beschikbare (nieuwe) informatie en neemt de bezoekers mee in de totstandkoming hiervan.

Het eindresultaat van deze 3D weergave, welke in 2015 werd gepresenteerd in een Virtual Reality omgeving in Kamp Vugt, wordt op het scherm gepresenteerd. We gaan virtueel door Sobibór lopen.

Tijdens de grote opstand werd plaatsvervangend kampcommandant Johan Niemann gedood. In 2019 werd er een doos gevonden met 350 foto’s die door de kampcommandant waren gemaakt, met o.a. 62 zeldzame foto’s van Sobibór uit de periode 1942-1943. Dankzij deze foto’s, gepubliceerd in het boek Het Niemann Album, kunnen we een nog beter beeld krijgen en worden enkele verhalen bevestigd.

Jeroen toont de foto’s en geeft op de plattegrond aan waar deze foto’s zijn genomen. Dit baanbrekende project biedt een belangrijke educatieve en herdenkingservaring, en draagt bij aan het behoud van de herinnering aan de slachtoffers van Sobibór.

Vooraf aan de lezing is het ook mogelijk om in het museum te komen eten. De Museumkoks koken voor jullie op originele Tweede Wereldoorlog Veldkeukens. Ze leggen je tijdens de Live-Cooking graag uit hoe het koken op deze veldkeukens werkte om onze Bevrijders maandenlang te voeden. Via de online ticketshop kun je aangeven of je interesse hebt om vooraf aan de lezing te komen eten en deze historische beleving te ervaren! Het eten is onbeperkt en kost €15 p.p. ook vegetarisch mogelijk.

Tickets boeken:
www.oorlogsmuseummedemblik.nl, zie het kopje ‘Activiteiten’ en dan ‘W.O.II Lezingen’
Datum: vrijdag 8 maart 2024
Avondmaal: 18:30 (alleen op inschrijving)
Inloop: 19:15
Start lezing: 20:00
(De lezing bestaat uit 2x 45 min. met een pauze van 20 min.)
Kosten ticket: €10 per persoon (Museumkaart = gratis)
(opbrengsten komen geheel ten goede aan de stichting)
Locatie: Oorlogsmuseum Medemblik