MEDEMBLIK - Het Stoommachinemuseum Medemblik, sinds 1985 gevestigd in het monumentale stoomgemaal ‘Vier Noorder Koggen’, viert dit weekend de rijke historie van West-Friesland. Het gemaal is van 1869 tot 1975 actief van belang geweest voor de waterhuishouding in oostelijk West-Friesland. Dankzij molens en stoomgemalen kon binnen de Omringdijk een eigen en unieke volkscultuur tot bloei komen. De historische locatie leent zich prachtig voor een Westfries weekend vol folklore.


Klederdracht

Vereniging Behoud Westfries Kostuum verzorgt zaterdag diverse klederdrachtshows, waarbij alle facetten van het kostuum aan de orde komen. Dansgroep Wijdenes treedt zondag op, begeleid door eigen muzikanten. Vind je het leuk om mee te dansen, dát kan!


Boerenmarkt

Zaterdag en zondag wordt op het museumterrein een Boerenmarkt gehouden, waarbij Westfriese ondernemers laten zien wat er allemaal aan gezond en eerlijk voedsel in de regio geproduceerd wordt. Deze gezellige Foodmarkt met proeverijtjes toont een diversiteit aan producten, zoals speciaalbieren, toffe toetjes en zoetigheden, homemade pindakazen, schapenijs, boerenkaas, paardenmelkproducten, delicatessen en nog veel meer.


Stoom

Het vuur in de ketel wordt dit weekend weer opgestookt om de machines te laten draaien. Wie durft, mag de stoker een handje helpen en zo een hulpstokersdiploma verdienen, of maak zelf stoom met de miniatuurstoommachines.


Expositie Stoom Vaart!

De tentoonstelling met maritieme schilderijen van de bekende zeeschilders Arnold de Lange en Fred Boom is nog tot en met 31 augustus te bezichtigen bij het museum.


Museumrondvaart door het Land van Water en Stoom

Tijdens dit weekend biedt het museum een Water & Stoom-arrangement aan voor een aantrekkelijk tarief. Volwassenen kunnen voor slechts € 13,- en jongeren tot 18 jaar voor € 10,- het museum bezoeken én deelnemen aan een vaartocht. Museumkaarthouders betalen € 8,- en mogen daarbij gratis het museum in. In een klein uur neemt schipper Rob Smak van de Koggevaarder de passagiers mee langs de mooiste plekken en vertelt daarbij graag over de omgeving. Rondvaarten vertrekken op zaterdag en zondag vanaf het museum om 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Per vaartocht kunnen maximaal 20 passagiers mee. Reserveren is gewenst op 0227-544732. Indien er nog plaatsen over zijn kunnen bezoekers ter plekke een combinatiekaartje kopen.


Nederlands Stoommachinemuseum

Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik Telefoonnummer: 0227 544732 ; www.stoommachinemuseum.nl

Openingstijden: dinsdag t/m zondag 10 uur tot 17 uur.
In schoolvakanties ook op maandag geopend.

Toegangsprijzen: Jongeren (4-18 jaar) € 5,00

Volwassenen € 8,00

Museumjaarkaarthouders

Gratis