HEERENVEEN - In de eerste ronde van de play-offs voor Europees voetbal heeft SC Heerenveen op de valreep met 3-2 gewonnen van AZ. Niet voor het eerste dit seizoen liet de ploeg van Pascal Jansen zich in blessuretijd de kaas van het brood eten. Zondag is de return in het AFAS-Stadion te Alkmaar.

AZ was op basis van de eindstand en de twee eerder competitieduels met Heerenveen de favoriet, maar overtuigde niet. Ook Heerenveen creëerde weinig waardoor de eerste helft wel een potje zomeravondvoetbal leek.

Thom Haye gaf kort na rust na een dribbel voor en Sydney van Hooijdonk opende de score. AZ schrok wakker en antwoordde razendsnel, want luttele minuten later was het via een schot van Hakon Evjen en Vangelis Pavlidis, na een goede aanval, ineens 1-2. AZ slikte dit seizoen al meerdere treffers in blessuretijd en dat gebeurde in het Abe Lenstra nu zelfs twee maal. Amin Sarr krulde schitterend binnen en Tibor Halilovic vond met een streep de verre hoek: 3-2.