HEERENVEEN - Irene Schouten is voor het eerst in haar carrière Nederlands Kampioen op de 3000 meter geworden. Tijdens het NK afstanden reed de 28-jarige Andijkse de drie kilometer in 4.01.93. Daarmee was ze ruim sneller dan Reina Anema (4.04.28) die het zilver pakte en Antoinette de Jong (4.04.53).


Schouten verraste met de Nederlandse titel op de 3000 meter. Al elf jaar doet ze mee op het onderdeel, maar net als op de 5000 meter kwam ze nooit verder dan een tweede plaats. Wel werd Schouten al zeven keer Nederlands Kampioen op de massastart tijden het NK afstanden, een onderdeel dat dit jaar niet op het programma staat. Regerend kampioen Esmee Visser stelde met een elfde plaats ernstig teleur.

Irene Schouten was blij en opgelucht met haar titel. 'Ik had het gevoel dat ik niet alles uit mijn rit had gehaald. Daarom dacht ik dat mijn tijd niet voldoende zou zijn voor de titel. Gelukkig bleek dat wel het geval', aldus de Noord-Hollandse voor de camera van de NOS. Schouten komt zondag nog in actie komt op de 5000 meter.