ALKMAAR - Waar het in de competitie nog niet wil vlotten daar staat AZ in Groep F van de Europa League na twee wedstrijden aan kop. Na de 0-1 zege bij Napoli werd donderdagavond in het eigen AFAS-Stadion tegenstander Rijeka met 4-1 verslagen.

AZ werd al snel op weg geholpen toen een duel tussen Velkovski en Dani de Wit door de scheidsrechter werd beoordeeld als een overtreding. Aanvoerder Teun Koopmeiners wist zo na zes minuten vanaf elf meter de score te openen. Een kwartier later werd die score verdubbeld door Albert Gudmundsson na een mooie pass van Fredrik Midtsjö. Het was een wonder dat de Kroatische tegenstander op dat moment nog met elf man speelde aangezien een aanslag van Kulenovic op de benen van Calvin Stengs slechts met geel werd bestraft.

Na de rust ging AZ verder en na ruim vijf minuten was het de toch al goed in vorm zijnde Jesper Karlsson die zijn eerste Europese goal voor de Alkmaarders maakte na een knappe actie. De mooiste goal viel echter na een uur spelen en was voor Gudmundsson na een puike voorzet van Koopmeiners. Via Kulenovic deed Rijeka nog wel wat terug, terwijl AZ ook nog een paar goede mogelijkheden kreeg. In de slotfase kon trainer Arne Slot zo ook nog Yusuf Barasi en Maxim Gullit laten debuteren.

AZ speelt volgende week donderdag 5 november de derde wedstrijd in de groepsfase als men op bezoek gaat bij Real Sociedad.

AZ - HNK Rijeka 4-1 (2-0)
6. Koopmeiners (pen.) 1-0
20. Gudmundsson 2-0
53. Karlsson 3-0
60. Gudmundsson 4-0
72. Kulenovic 4-1