MEDEMBLIK - De grootste amateur wielerkoers van Nederland komt in 2024 naar Medemblik. Op woensdag 20 maart begint Olympia’s Tour met een etappe die start en finisht in Medemblik stad. Het is voor het eerst in tien jaar dat de oudste etappekoers van Nederland de provincie Noord-Holland aandoet.


Evenement past bij gemeente

Aan Olympia's Tour doen de grootste talenten uit Nederland en Europa mee. Het is een etappekoers waarin veelbelovende renners zich kunnen laten zien aan professionele teams door goed te presteren. Voorbeelden hiervan zijn de huidige UCI World Tourprofs Dylan van Baarle, Fabio Jakobsen, Jasper Philipsen en ritwinnaar van vorig jaar Per Strand Hagenes. Sportwethouder Gerben Gringhuis van gemeente Medemblik: “Het evenement past goed bij ons als gemeente, omdat we talentontwikkeling belangrijk vinden. Met de vele wielrenners en schaatsers (die vaak ook wielrennen) in Westfriesland, is het prachtig dat Olympia’s Tour Medemblik aandoet. Dat dit ook nog eens de openingsetappe is, maakt het extra mooi.”

Terug naar oorsprong

Organisator Thijs Rondhuis van Courage Events is al even enthousiast: “We zijn blij dat we met de 70e editie terugkeren naar de oorsprong van Olympia's Tour, Noord Holland. De renners krijgen in de eerste etappe in Medemblik direct een zware etappe. Dat gaat zo vroeg in de ronde gelijk al een eerste selectie in het klassement opleveren.” De start en finish van de etappe vinden plaats in het centrum van Medemblik stad. De 145 kilometer lange etappe bestaat uit twee omlopen van zestig kilometer en een finale omloop van 25 kilometer. In de grote omloop worden Medemblik, Onderdijk, Wervershoof, Andijk, Oosterdijk, Enkhuizen, Stede Broec, Schellinkhout, Westwoud, Zwaagdijk-Oost en Hauwert aangedaan, in de finalelus zijn dat alleen Medemblik, Onderdijk, Wervershoof, Zwaagdijk-Oost en Hauwert.

Sport verbindt

Gemeente Medemblik gelooft sterk in de verbindende en enthousiasmerende kracht van top- en breedtesport. Daarom is er gericht beleid op beide thema’s. En daarom maakt de gemeente zich hard voor goede sportvoorzieningen, sterke verenigingen en aansprekende (topsport)evenementen, zoals Olympia’s Tour. “Met dit evenement hopen we de vele wielerliefhebbers in onze gemeente te inspireren en inwoners te laten zien hoe mooi deze sport is. Wellicht raken ze enthousiast genoeg om ook te gaan fietsen of zich aan te melden bij een wielervereniging”, aldus wethouder Gringhuis.