TWISK - Jaap Dros en Jan Kühne presenteren die avond een programma over de dichter J.C. Bloem in theater Hemels. De luisteraars krijgen een gezongen selectie van de mooiste gedichten van Bloem te horen. Het wordt een heerlijke, licht literaire en vrolijke avond met prachtig gezongen eigen composities in een programma dat Dros en Kühne al vele malen uitvoerden in kleine theaters, kerkjes, literaire cafés en bibliotheken in ons land. Dros begeleidt zichzelf daarbij op de klassieke gitaar en vertelt tussendoor enkele korte anekdotes over de poëet. Voor de insiders: Jaap en Jan speelden in mei 2019 Bloems gedicht 'De bruid' in Hemels tijdens het huwelijksfeest van René en Gerda, de eigenaren van Hemels.

De Texelse troubadour Jaap Dros maakte een aantal cd's met eigen werk en trok in 2012 ook landelijke aandacht met zijn album 'J.J. Dros zingt J.C. Bloem'. In 2018 volgde een vervolg-cd met verzen van Bloem: 'Een ledige van daden en van dromen'. Het programma bestaat uit een selectie van gedichten van beide albums. Beroemde verzen zoals 'Lichte vensters', 'Regen en Maanlicht', 'Aanvaarding' en natuurlijk ook 'De Dapperstraat' maken deel uit van de voorstelling.

Jan Kühne is een musicus met twee afgeronde conservatoriumopleidingen: klassiek gitaar en saxofoon. Al langer dan een kwart eeuw speelt hij samen met Dros in de band Small Buzz, die een paar jaar geleden ook in theater Hemels te horen was. In het laatste decennium zijn ze dus ook als duo actief met hun Bloem-programma. De fraaie saxofoon-en gitaararrangementen in de composities van Dros zijn van de hand van Kühne.

'Het is vreemd dat in de meeste andere landen alle grote dichters wel een componist vonden die hun gedichten op muziek zette, maar in Nederland is zoiets niet of nauwelijks gebeurd. Toch is de poëzie van Bloem met zijn klassieke ritmes bij uitstek geschikt om van muziek te worden voorzien. Ik heb nog geen lettergreep aan de gedichten veranderd en het lijkt zelfs dat de gedichten in gezongen vorm nog toegankelijker worden", aldus Dros.

Kaarten via www.theaterkerkhemels.nl/agenda