Bewolkt17.6 ℃

Bakkerij Museum De Oude Bakkerij in Medemblik

Bakkerij Museum De Oude Bakkerij


Missie De stichting Bakkerijmuseum

“De oude bakkerij” stelt zich ten doel het collectioneren, beheren en uitdragen van het cultuurhistorische erfgoed dat behoort tot de thematiek van ‘het leven en werk van de bakker’.

De missie is de kerndoelstelling van het museum. Alle andere doelstellingen zijn geformuleerd om de kerndoelstelling te realiseren en te blijven continueren.

Doelstelling

Binnen de thematiek van ‘het leven en werk van de bakker’ vallen zowel elementen van materiële aard (objecten) als van geestelijke aard (kennis). Het beleid ten aanzien van collectioneren, beheren en presenteren is er op gericht een zo sluitend mogelijk overzicht te geven van de thematiek van ‘het leven en werk van de bakker’. Hiertoe wordt een actief beleid ten aanzien van alle in de ICOM-definitie genoemde aspecten gevoerd. Waar sprake is van een tegenstrijdigheid van belangen ten aanzien van presenta­tie en beheer zal de beheerstaak prioriteit krijgen.

De geschiedenis van chocolade gaat lang terug en was tot een kleine 200 jaar geleden altijd een drankje. Bij de oorsprong in Zuid-Amerika werd het als Godendrank beschouwd en het museum is er trots op uit die traditie een heel bijzonder object te hebben verworven. Het is een chocoladekom uit de Maya-cultuur van meer dan 1100 jaar oud die werd gebruikt voor rituele consumptie van xocolatl, de oorspronkelijke voorloper van de chocoladedrank. En het museum presenteert nog meer recentelijk verworven unieke objecten; het Amerikaans octrooi van Droste, een bijna impressionistisch olieverfschilderij van de iconische Droste verpleegster, een glazen bokaal door Elias Smalhout ter ere van het vooroorlogse jubileum van de ‘Algemene Nederlandse Bond van Arbeiders in het Bakkers-Chocolade- en Suikerverwerkingsbedrijf’ Kortom het museum maakt zijn naam als schatkamer van de bakkerij meer dan waard.

Maar er gebeurt natuurlijk ook weer heel veel in het Lekkerste museum van Nederland! Inmiddels traditioneel zijn de demonstraties van de misschien wel grootste chocoladekunstenaar van het land, Peter Wolfsen. Jacco maakt het museum in dragant, Joke is aan het garneren, er wordt geschilderd met cacao en uiteraard worden er ook bonbons gemaakt. Nieuw is dat alle bezoekers, dus niet alleen de kinderen zelf ook iets mogen doen. Eigen cornetje vouwen, waarmee met chocolade gegarneerd kan worden. Zo kun je bijvoorbeeld je eigen chocoladeletter maken. Of iets anders creatiefs… Kortom er zijn heel veel redenen om de chocoladezondag te bezoeken. Graag tot ziens op 23 september.

Foto's van Bakkerij Museum De Oude Bakkerij

Bakkerij Museum De Oude Bakkerij image 1
Bakkerij Museum De Oude Bakkerij image 2
Bakkerij Museum De Oude Bakkerij image 3
Bakkerij Museum De Oude Bakkerij image 4
Bakkerij Museum De Oude Bakkerij image 5
Bakkerij Museum De Oude Bakkerij image 6

Zoek een bedrijf in Medemblik:

Adres
Nieuwstraat 8
1671 BD  Medemblik
Telefoon
0227-545014
Beoordelingen
5
4
3
2
1
5.0

1 Reviews


Op dit moment is er nog geen review. Wees de eerste die een review schrijft.

Geef je beoordeling over Bakkerij Museum De Oude Bakkerij. Dit kan door het geven van een cijfer of door het schrijven een review. Let op: Je recensie wordt openbaar gepubliceerd op internet.

Eerste indruk
Service
Prijs / Kwaliteit

logo
|Nieuws | Sport | Evenementen

CONTACT

Hoofdvestiging:
van Benthuizenlaan 1
1701 BZ Heerhugowaard

Social media
Nieuwsbrief aanmelden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg wekelijks een samenvatting van alle gebeurtenissen uit jouw regio.

Aanmelden

Online dagbladen

map